pondělí 1. prosince 2014

Šafránový věnec s marcipánem a kardamonem

 
Tak na tenhle recept jsem narazila úplně náhodou, ale hned mi padl do oka, a to nejen proto, že pochází ze Švédska...



Nadýchané kynuté těsto ovoněné špetkou šafránu a sladce marcipánová náplň se špetkou kardamonu evokují blížící se Vánoce. Po upečení nám voněl celý dům. Jakmile věnec trochu vychladl, uvařili jsme si teplý čaj, zapálili svíčku a vychutnávali si ty vůně a chutě, které tolik připomínají zimu. K zimní idylce už chyběl jen padající sníh...
 
Věnec s marcipánem už bude naší zimní stálicí. Je to přesně ten typ dezertu, který se vyplatí upéct na víkend k teplému odpolednímu čaji. Takže vřele doporučuji ... příprava není složitá, ale výsledek za to fakt stojí....
 
 
 

Šafránový věnec s marcipánem a kardamonem

Těsto:
  • 1/2 g šafránu
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 1 lžička soli
  • 50 ml moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 50g másla
  • 800 ml mouky
  • 1 vejce na potření
  • perličkový cukr na ozdobu

Náplň:
  • 150 g marcipánu
  • 50g másla
  • 2 lžičky kardamonu

Postup:
  • V menším kastrolu dáme lehce ohřát mléko se šafránem. Do vlažného mléka nadrobíme droždí a nemáme 10 minut vzejít kvásek.
  • Ve velké míse smícháme prosátou mouku, sůl a moučkový cukr. Přilijeme mléko s droždím, přidáme vejce a změklé máslo. Těsto důkladně zpracujeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.
  • Nyní si připravíme náplň. Marcipán nastrouháme a připravíme si na malé kousky nakrájené máslo.
  • Z vykynutého těsta uděláme tři bochánky a z každého vyválíme kulatý plát o velikosti dortové formy o průměru 24 cm.
  • První plát položíme na dno dortové formy. Posypeme polovinou nastrouhaného marcipánu, poklademe kousky másla a posypeme lžičkou kardamonu. přikryjeme druhým plátem a opět posypeme zbytkem marcipánu, poklademe zbylým máslem a posypeme lžičkou kardamonu. Přikryjeme třetím plátem těsta, lehce utěsníme okraje a necháme 30 minut kynout.
  • Po nakynutí velmi ostrým nožem nařízneme věnec na šestnáctiny a prostředek důkladně promáčkneme až vznikne důlek.
  • Celý věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme perličkovým cukrem. Pečeme v troubě předehřátí na 180°C asi 30 minut.

Přeji dobrou chuť....

  

2 komentáře:

  1. Dobrý den, vypadá to krásně... ale zajímá mně, kde bych sehnala ten perličkový cukr? Nikde ho nenabízejí :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, perličkový cukr lze koupit v obchodě Fiala Praha.

      Vymazat