pondělí 24. listopadu 2014

Pepparkakor - švédské perníčky

Pepparkakor

Čas Vánoc už se neúprosně blíží a já už se zase těším jako malá holka. Těším se na všechno to vánoční pečení, na dlouhé večery v kuchyni a bolavá záda, na moučkový cukr všude kolem mě a kovové krabice plné cukroví. Mám ráda ten vánoční shon, vánoční světla kam se podíváš a každý rok věřím, že na Štědrý den napadne kopec sněhu ... tak kdo ví, třeba letos...


 
Na Vánoce mám své stálice, které už téměř neobměňuji, jsou to recepty po babičce a jiné léty prověřené. Vždy si ale najdu alespoň jeden recept, který je nový a který většinou řady mých stálic rozšíří:-) Letos jsou nadějným adeptem tyto švédské perníčky. Jsou opravdu hodně kořeněné, nádherně voní a nejsou tvrdé! Myslím, že s klidem můžu říct, že se u nás Vánoc nedočkají ... ale to mi vůbec nevadí, naopak, vždyť Vánoce nemusí nutně být až od 24. prosince. Proč se honit za něčím co trvá jen pár dní, mnohem krásnější je užít si vánočně třeba celý prosinec, nasávat tu krásnou atmosféru, ochutnávat dobroty, popíjet svařák a průběžně zobat právě napečené cukroví. Dřív jsem cukroví ochraňovala až do Štědrého dne, ale dnes mám radost, když vidím, že se manžel jakoby potají vkrádá do spíže, aby si nabral na talířek pár dobrot k čaji ... vždyť je to tak krásné...
 
Tak si pojďme sednout k čaji, dejme si perníčky a jen tak si užívejme ten předvánoční čas...
 
 
 
Pepparkakor - švédské perníčky
 
Těsto:
  • 60 dkg hladké mouky
  • 15 dkg másla
  • 20 dkg cukru
  • 50 ml medu
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 ml vody
  • 1 vrchovatá lžička skořice, zázvoru, mletého hřebíčku a kardamonu
  • kůra z jednoho citronu
 
Postup:
  • Nejprve si rozehřejeme máslo. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, prášek do pečiva a koření. Přilijeme vychladlé máslo, med a vodu.
  • Zpracujeme těsto, které zabalené do folie necháme do druhého dne v lednici. Těsto jde dost těžko zpracovat, ale nakonec se to podaří...
  • Druhý den z těsta vyválíme plát a vykrajujeme perníčky, které pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení na 180°C asi 10 minut.
  • Skladujeme nejlépe v plechové dóze.
  • Perníčky jsou druhý den měkké a příjemně kořeněné.

Přeji krásný čas předvánoční...
 
 



Žádné komentáře:

Okomentovat