pátek 7. února 2014

Bábovka

Velká bábovka na chatu v malém provedení:-)
 
Opravdová a poctivá domácí bábovka. Bábovka je česká klasika, která nikdy nezklame. Vždycky, když nevím co upéct na víkend, bábovka mě zachrání.



Recept, který mám je od maminky a léty odzkoušený. Je to klasické třené těsto, které chce svůj čas, ale za ten se pak bohatě odmění. U nás doma se této bábovce vždycky říkalo "Velká bábovka na chatu". Dávka je vskutku velká tak, že vystačí na opravdu velkou bábovkovou formu nebo jednu střední a k tomu ještě zbude na menší pekáček. V dobách minulých, kdy se hojně v pátek odpoledne vyjíždělo trávit víkend na chaty a chalupy se taková bábovka k snídani a odpolední kávě rozhodně hodila. Když jsem pekla svoji první bábovku manželovi, nabádal mě, že je na bábovky expert a že nesní jen tak ledajakou....po téhle se ale jen zakouřilo...

V předvánoční tvořivé atmosféře jsem narazila na sadu mini bábovek od firmy NordicWare a hned mě napadlo, že skvěle doplní moji střední cibulákovou bábovku. Nejdřív jsem se trochu bála, jestli mini bábovičky půjdou vyklopit, ale šlo to jak po másle a výsledek měl řadu obdivovatelů. Od té doby  máme na stole po upečení jednu střední bábovku a šest jejích dětiček okolo:-)
 
 
 
 
Velká bábovka na chatu
 
Těsto:
  • 50 dkg hladké mouky
  • 25 dkg másla
  • 6 žloutků a 6 bílků
  • 27 dkg moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 1/2 prášku do pečiva
  • 1/4 l mléka
 
Postup:
 
  • Máslo, žloutky a oba cukry třeme v míse do pěny.
  • Z bílků ušleháme tuhý sníh.
  • Do utřené hmoty vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a pomalu a opatrně přimícháváme sníh.
  • Polovinu takto připraveného těsta vylijeme do předem máslem vymazané a vysypané bábovkové formy.
  • Do zbylého těsta přidáme 3-4 lžičky kakao a promícháme.
  • Kakaové těsto pak nalijeme do formy a např. špejlí lehce promícháme se světlým těstem.
  • Pečeme vy vyhřátí troubě na 180°C asi 45 minut (podle velikosti formy).
 
Dobrou chuť přeji
 
 


2 komentáře: