Velká bábovka na chatu v malém provedení:-) |
Opravdová a poctivá domácí bábovka. Bábovka je česká klasika, která nikdy nezklame. Vždycky, když nevím co upéct na víkend, bábovka mě zachrání.
Recept, který mám je od maminky a léty odzkoušený. Je to klasické třené těsto, které chce svůj čas, ale za ten se pak bohatě odmění. U nás doma se této bábovce vždycky říkalo "Velká bábovka na chatu". Dávka je vskutku velká tak, že vystačí na opravdu velkou bábovkovou formu nebo jednu střední a k tomu ještě zbude na menší pekáček. V dobách minulých, kdy se hojně v pátek odpoledne vyjíždělo trávit víkend na chaty a chalupy se taková bábovka k snídani a odpolední kávě rozhodně hodila. Když jsem pekla svoji první bábovku manželovi, nabádal mě, že je na bábovky expert a že nesní jen tak ledajakou....po téhle se ale jen zakouřilo...
V předvánoční tvořivé atmosféře jsem narazila na sadu mini bábovek od firmy NordicWare a hned mě napadlo, že skvěle doplní moji střední cibulákovou bábovku. Nejdřív jsem se trochu bála, jestli mini bábovičky půjdou vyklopit, ale šlo to jak po másle a výsledek měl řadu obdivovatelů. Od té doby máme na stole po upečení jednu střední bábovku a šest jejích dětiček okolo:-)
Velká bábovka na chatu
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 25 dkg másla
- 6 žloutků a 6 bílků
- 27 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citronu
- 1 1/2 prášku do pečiva
- 1/4 l mléka
Postup:
- Máslo, žloutky a oba cukry třeme v míse do pěny.
- Z bílků ušleháme tuhý sníh.
- Do utřené hmoty vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a pomalu a opatrně přimícháváme sníh.
- Polovinu takto připraveného těsta vylijeme do předem máslem vymazané a vysypané bábovkové formy.
- Do zbylého těsta přidáme 3-4 lžičky kakao a promícháme.
- Kakaové těsto pak nalijeme do formy a např. špejlí lehce promícháme se světlým těstem.
- Pečeme vy vyhřátí troubě na 180°C asi 45 minut (podle velikosti formy).
Dobrou chuť přeji
Krásně povedené bábovičky :-)
OdpovědětVymazatMoc děkuji, ale v takové formě se peče jedna báseň:-)))
OdpovědětVymazat