středa 8. července 2015

EXPO MILANO 2015


EXPO Milano 2015 jsem chtěla navštívit hned jak začalo. Koná se od začátku května do konce října v Milánu a to je přece dost blízko na to, abychom se tam i my Češi mohli zajet podívat a v podstatě zažít cestu kolem kolem světa za jeden den! Ano, přesně tak, za jeden den. Neříkám, že by se na EXPU nedalo strávit dní několik, rozhodně dalo, ale zároveň za jeden den dokážete vidět tolik, že se vám z toho hlava bude točit a vzpomínat na to budete ještě hodně dlouho. 

Tématem letošního EXPA je "Nakrmit planetu, energie pro život", takže se vše točí kolem jídla, zemědělství, potravin, udržitelného rozvoje, bioenergie, atd. Jídlo je ale středem pozornosti v každém pavilonu. EXPA se účastní více než 140 zemí světa. Pavilony jednotlivých zemí jsou rozmístěné podél neskutečně široké a 1,5 km dlouhé ulice a snaží se prezentovat jednotlivé země a jejich přístup k přírodě a potravinám. Ve většině pavilonů je také restaurace, kde podávají speciality té které země. 

Vše co se týče organizace, tématu, prezentujících se zemí atd. najdete na oficiálních stránkách EXPO 2015, takže by bylo nošením dříví do lesa to zde dále rozepisovat. Raději vám tu dnes ukážu Expo tak, jak jsem ho při své prohlídce viděla já. Fotek bude fakt hodně, ale nevěděla bych, které vybrat, protože já si z téhle světové výstavy odnesla neskutečně silný zážitek a budu na to ještě dlouho vzpomínat. Je totiž naprosto úžasné jít a všude kolem sebe vidět mraky lidí, které stejně jako já obdivují mnohdy vážně úchvatné nápady jednotlivých zemí, jak na sebe upozornit a jak se prezentovat. Krom toho, všude to krásně voní, můžete ochutnávat dobroty z celého světa, obdivovat místní kultury a třeba si i zkusit, jak by vám to slušelo v Kataru. Ta atmosféra se dá jen těžko popsat, musí se jednoduše zažít...


Petra a Honza v Kataru

Od 10 hodin ráno do 23:30 jsme nachodili v areálu Expa téměř 17 km, nohy mě bolely ještě dva dny, ale fakt to stálo za to!

Dnes se tedy společně projdeme celým Expem a příště se víc zaměříme na některé pavilony a dobroty.

Pokud vás můj příspěvek zaujme a chtěli byste se na cokoliv zeptat, tak piště do komentářů nebo na můj email. Moc ráda se s vámi podělím o další informace. 

Hlavní ulice

Omán

Katar a Mexiko

Ruský pavilon

Estonsko a Turkmenistán
 

Pivovar Moretti

USA

New Holland stroje

Fakt roztomilá...

Itálie

Francie


Velká Británie zvenčí a zevnitř

Velká Británie - pohled vzhůru

Velká Británie - pod nohama sklo... 
Angola

Česká republika


Belgie a Švýcarsko


Irán 

Maroko a Irán

Brazílie

Azerbajdžán a Vietnam

Evropská unie
 
Itálie

Itálie

Německo
Strom života ... naprosto úchvatné představení plné světel, hudby, různých efektů a vody. Je to asi 20 minutové představení, které se koná dvakrát za večer a vážně stojí za to si na něj počkat a urvat si místo s pěkným výhledem! Ale pozor, je to vážně boj o místa!




3 komentáře:

  1. Tohle je super!! Já tam budu za dva týdny :-) tak beru všechny praktický info! Mám na to víkend ale velkou část budu pracovat... za večer toho stihnu dost oběhat a užít si? V kolik Expo zavírá? V kolik hodin jsou show na strom života? Co bys doporučila jako TOP10 vidět? A nějaký tip na ubytko blízko Expo nebo s dobrým spojením z centra? Moc děkuju ♡

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je super, že se na EXPO chystáš, je to vážně zážitek! Připravuji ještě jeden článek, kde popíšu víc co nabízejí některé pavilony, takže tam se rozepíšu víc. Pokud jde o praktické info, tak EXPO otevírá ráno v 10:00 a o víkendu zavírá až o půlnoci. Dají se koupit vstupenky jen na večer od 19:00. Já objednávala vstupenky přes internet, ale všimla jsem si, že se dají koupit i na místě. Večerní show strom života je vždy ve 22:00 a 22:30, ale doporučuji být tam cca ve 21:30, abys měla dobrá místa. Myslím, že za dva večery se dá stihnout hodně, hlavně k večeru už byly i menší fronty, na druhou stranu některé pavilony zavírají už ve 22:00. Prostě předpokládají, že všichni jsou tou dobou u stromu života. Jako nejlepší pavilony bych viděla Kuwait, Katar, Mexico, Belgie, ČR - bazén a pivo, Irán, Francie, Azerbajdžán, UK. O všech se pokusím trochu víc rozepsat na blogu. S ubytováním ti moc neporadím, byli jsme tam autem a bydleli u dálnice směrem na Veronu.
      Věřím, že si EXPO užiješ!

      Petra

      Vymazat