sobota 11. července 2015

EXPO MILANO 2015 - část II.






Jak jsem slíbila, tak i činím. Pokračování cesty kolem světa za jeden den je tu. Dnes se zaměřím na některé pavilony, které mě zaujaly. Nejdřív ale ještě doplním pár praktických informací pro ty, kteří by se na EXPO chtěli vydat.

EXPO otevírá každý den ráno v 10:00, o víkendu pak zavírá až o půlnoci. Lístky doporučuji koupit přes internet na tomto odkazu. Pokud pojedete autem, což je krásná cesta přes švýcarské alpy a kolem jezera Como, doporučuji přes internet zakoupit také parkovací místo. V blízkosti EXPA je 5 velkokapacitních parkovišť, odkud pak přímo na EXPO pendlují shuttle busy. Takže máte auto celý den bez starostí, jen je třeba si parkovací místo koupit předem, protože přístup na parkoviště je umožněn až po načtení QR kódu.

Chtěla bych vyzdvihnout vynikající organizaci pořadatelů EXPA. Všechno od rána až do noci fungovalo přímo na výbornou! Všude v areálu i před ním se pohybuje spousta pořadatelů, všechny nápisy, včetně příjezdových ukazatelů na dálnicích, jsou zřetelné a kdykoliv vám kdokoliv rád poradí. V areálu EXPA je nespočet "pítek" s čerstvou vodou, takže dehydratace také nehrozí, hlad už vůbec ne, protože malých restaurací a občerstvení je zde nespočet. Celá hlavní ulice je přikryta systémem zastřešení, takže chodíte ve stínu. Kdo by snad potřeboval, tak může využít i autobusy, které pendlují okolo areálu a nechat se převézt z jednoho konce na druhý. V neposlední řadě musím zmínit i toalety, kterých je vážně hoooodně a jsou velmi čisté. 

Ještě nesmím zapomenout zmínit strom života. Vodní, světelná a hudební šou se koná každý večer dvakrát, vždy ve 22:00 a 22:30. Doporučuji přijít včas, abyste měli dobré místo k sezení.


Tak to by mohlo být z těch praktických věcí vše. Teď si společně projdeme pár pavilonů. 

Začneme v Kataru. Při prohlídce katarského pavilonu budete scházet kolem obrovského kuželu, na který jsou promítané různé motivy. V přízemí pak je několik "místností", kde předvádí typické katarské činnosti. Jako atrakce se pak můžete nechat vyfotit v typickém oděvu nebo se nechat potetovat henou.

Katar
V Ruském pavilonu probíhají neustále kuchařské show a ochutnávky místních alkoholických nápojů jsou několikrát denně.

Rusko

Francouzský pavilon nabízí procházku mezi políčky, kde se pěstují typické zemědělské produkty, dále má vlastní boulangerie, můžete si koupit čerstvou bagetu nebo madelines a před pavilonem stojí Peugeot vůz, který má zabudovaný kávovar. Také jsou zde časté ochutnávky francouzských sýrů.






Belgický pavilon také rozhodně nesmíte minout. Uvnitř uvidíte Atomium celé z čokolády, ukázky výroby pralinek, čepují zde belgická piva a v podzemí můžete vidět ukázku moderního zavlažovacího systému v zemědělství. Před pavilonem jsou pak typické stánky s prodejem belgických hranolek a waflí.



Před Holandským pavilonem stálo několik "retro" dodávek, ve kterých prodávali typické holandské dobroty. Celé to působilo tak hezky rustikálně a bylo tam celý den spousta lidí. 


Za prohlídku rozhodně stojí také pavilon Mexika, kde můžete ochutnat vynikající tacos, můžete si nechat na email zaslat mexické recepty a jak vidíte na fotce, tak můžete sledovat např, jak se dělá mexická salsa verde.




Při procházce po EXPU rozhodně nesmíte minou pavilon Kuwaitu. Nemám z něho žádné fotky, protože tam šlo o zážitek. Jen trochu napovím, že tématem bylo, kde se bere voda...

Nádherný je pavilon Velké Británie a EU, dále Rakouska, kde se procházíte smíšeným lesem mírného pásma. Dále pak pavilon Iránu nebo Ázerbájdžánu, které jsou krásně propracované.V Ázerbájdžánu stojí za vyzkoušení sledovat stůl s vyobrazením místních produktů. Snímá vás při tom kamera, která na velkou obrazovku promítá vás spolu s šéfkuchařem, který připravuje jídlo ... ale pozor, ten šéfkuchař tam nikde není:-)

 


V neposlední řadě se samozřejmě musím zmínit také o pavilonu České republiky. Jeho venkovní brouzdaliště je pro unavené nohy naprostým balzámem, k tomu vychlazená čepovaná Plzeň a čeština! Venkovní bazén se sochou, která má symbolizovat souhru přírody a techniky  vyhledává spousta návštěvníků, hlavně pak děti se v něm umějí vyřádit. 






Za pozornost stojí také tzv. clustery, tedy pavilony zaměřené na určité produkty, např. kávu, kakao, rýži nebo koření. Zvláště ten s kávou byl vážně zajímavý a všude to tam nádherně vonělo!

Úplně na závěr přidám několik fotek z komerčních pavilonů. Nejlepší prohlídka byla v pavilonu Coca-Coly. Prohlídka je komentovaná, dozvíte se historii firmy i kolik druhů limonád vyrábí a nakonec samozřejmě i ochutnáte jakoukoli limonádu z jejich nabídky. Já měla Fantu light Cherry a Peach! Kdyby se tady prodávaly, asi bych zvýšila jejich spotřebu :-)

V pavilonu Lind probíhala prezentace výroby pralinek a v pavilonu Baci jste si mohli koupit třeba facebookovský Like z čokolády.



Doufám, že se vám moje cesta kolem světa za jeden den v tolika fotkách líbila a jestli třeba přemýšlíte o cestě na EXPO, tak mi napište!

3 komentáře:

  1. To vypada zajimave! Same dobre jidlo!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj určitě bych se tam moc ráda vypravila. Píšeš, že jste byli autem? Jak dlouho vám cesta trvala? Myslíš, že se to cenově vyplatí lépe než letecky? Moc děkuju Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jeli jsme autem. Vyjeli jsme z Prahy ráno ve 4 a asi v 1 odpoledne jsme byli ve Varenně (lago di Como), což je asi 1 hodinu od EXPA (jeli jsme ale výletově, stavěli jsme ve Švýcarsku). Tam jsme přespali a druhý den ráno jsme vyjeli přímo na EXPO. Po EXPU jsme přespali asi 20 km od Milána, kousek od dálnice směrem na Veronu. Zda se vyplatí spíš letět záleží na tom, kolik vás pojede. Myslím, že se letadlo do dvou osob asi vyplatí, wizzair se dá do Milána koupit vcelku levně, z letiště pak jezdí bus do centra Milána, odkud jede metro až na Fiera Rho Milano, kde je EXPO. Nocleh v Miláně taky nebude problém. Autem se vyplatí jet, když to chcete pojmout jako výlet. My jsme si užili Lago di Como a pak Veronu, takže to byla taková malá dovča. Snad jsem ti pomohla, když budeš cokoliv potřebovat, stačí napsat:-)
      Petra

      Vymazat