Tak tenhle recept by se správně měl nazvat Poire au chocolat revisitée a lehce jsem ho převzala z francouzské soutěže TOP CHEF, k čemuž se tímto přiznávám. Když jsem tuhle kombinaci hrušky, čokolády a šlehačky viděla, hned jsem věděla, že to musím vyzkoušet a sama sebe jsem překvapila, že to není nijak složité. I když, jen tak to taky nebylo...
Poire au chocolat revisitée |
Tak tenhle recept by se správně měl nazvat Poire au chocolat revisitée a lehce jsem ho převzala z francouzské soutěže TOP CHEF, k čemuž se tímto přiznávám. Když jsem tuhle kombinaci hrušky, čokolády a šlehačky viděla, hned jsem věděla, že to musím vyzkoušet a sama sebe jsem překvapila, že to není nijak složité. I když, jen tak to taky nebylo...
Jde o to, že uvařená hruška se schová do ruličky čokolády a ozdobí šlehačkou. Takže máme tři výborné ingredience, které spolu skvěle ladí a jen se tak náhodou trochu jinak sestaví dohromady. Ta rulička z čokolády, v podstatě také není žádná věda, jen je třeba mít doma transfer fólii, která se prodává v cukrářských potřebách, trochu trpělivosti a jemnou ruku:-)
Výsledek za to stojí. Vznikne lehký, chutný a vizuálně moc zajímavý dezert, kterým rozhodně překvapíte!
Takže, jak na to?
pro 4 osoby
Potřebujeme:
- 2 hrušky
- 10 dkg cukru
- vanilkový lusk
- 20 dkg kvalitní čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Nejprve si připravíme čokoládové ruličky. Transferovou folii si nastříháme na 8 obdélníků o velikosti asi 5 x 10 cm, resp. dle vašich představ o velikosti ruličky. Folii položíme na rovnou plochu, ideálně na vál, hladkou, resp. stranou bez vzoru dolů.
- V malém hrnci zahřejeme trochu (asi 20 ml) smetany a v ní rozmícháme na kousky nalámanou čokoládu dohladka.
- Takto připravenou čokoládu opatrně rozestřeme na připravenou folii a necháme asi 10 minut zaschnout. Jakmile je čokoláda lehce zatuhlá, není již tekutá, srolujeme folii do ruliček. Dáváme přitom pozor, aby se folie překrývala opravdu jen minimálně (jinak se ruličky při odstraňování folie potrhají) Aby ruličky dobře držely, pomohla jsem si malým kolíčkem, kterým jsem jednu stranu ruličky připnula. Tímto způsobem si připravíme všech 8 ruliček a dáme je do lednice zatuhnout nejméně na 2 hodiny. Když už je čokoláda úplně ztuhlá, opatrně odtrhneme transferovou folii.
- V mezičase si připravíme hrušky. Oloupeme je, rozčtvrtíme a odstraníme jadřince. Hrušky dáme vařit spolu s cukrem a vanilkovým luskem do měkka. Necháme vychladnout.
- Šlehačku ušleháme do tuha.
- Jakmile je vše vychlazené, začneme plnit:-)
- Do každé ruličky vložíme čtvrt uvařené hrušky a z každé strany pomocí cukrářského sáčku ozdobíme šlehačkou.
- Podáváme každé osobě dvě ruličky.
Přeji dobrou chuť...
Beautiful. :)
OdpovědětVymazatBeautiful. :)
OdpovědětVymazat