úterý 18. listopadu 2014

Dortík s třešňovou a čokoládovou pěnou


Znáte takové ty francouzské dortíky, kde korpus je téměř neviditelný a na jazyku se vám rozplývá jemná ovocná nebo čokoládová pěna? Tak přesně takový jsem měla už dlouho chuť vytvořit a tento sváteční prodloužený víkend byl prostě ideální příležitost. Přece svátek si žádá něco svátečního a ne jen nějakou buchtu...


Tak jsem se v neděli odpoledne pustila do práce, aby byl dortík v pondělí připraven na svátečním stole... Mohlo by se zdát, že je to něco složitého nebo dlouhého, ale není...dortík je jen potřeba přes noc nechat v lednici, aby zatuhl.
 
Rozhodla jsem se pro dvě chutě na stejném korpusu z piškotu s mandlemi, kterému se říká Biscuit Joconde. První dortík je s třešňovou pěnou a druhý je s čokoládovo-třešňovým ganache  a čokoládovou pěnou. Chuť třešní a čokolády je skvělá a dělat ganache ze šťávy z kompotu je chuťově moc zajímavé. Trochu mi zbylo, takže jsem ještě naplnila formičky na pralinky a do každé dala jednu třešni, která se předem koupala v třešňovém likéru...




Dortík s třešňovou a čokoládovou pěnou

Těsto:
80g najemno umletých mandlí
80g moučkového cukru
2 vejce
1 bílek
10g cukru
15g rozpuštěného másla
25g hladké mouky

Třešňová pěna:
2 plátky želatiny
150 ml rozvařených a propasírovaných třešní
150 ml ušlehané šlehačky

Čokoládová pěna:
100 ml mléka
200 g čokolády (hořká či mléčná dle chuti)
2 plátky želatiny
150 ml ušlehané šlehačky

Čokoládovo-třenový ganache:
150g třešňového kompotu (včetně šťávy)
250g čokolády

Postup:

  • Nejprve si připravíme těsto. Bílek vyšleháme do sněhu spolu s cukrem. Mleté mandle smícháme s moučkovým cukrem. Lehce prošleháme celá vejce a přidáme k mandlím s cukrem. Zlehka vmícháme sníh a úplně nakonec přidáme rozpuštěné máslo. Takto připravené těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a uhladíme. Pečeme v troubě na 180°C asi 8 minut. Necháme vychladnout.
  • Ganache si připravíme tak, že třešňový kompot přivedeme k varu, přidáme rozlámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí.
  • Na třešňovou pěnu provaříme a propasírujeme třešně, tak bychom získali hustější šťávu bez větších kousků třešní. Želatinu dáme nabobtnat. Ušleháme šlehačku. Do šlehačky přidáme třešňovou šťávu a želatinu a vše dobře promícháme.
  • Čokoládovou pěnu připravíme obdobně. Nejprve dáme vařit mléko, do kterého následně nalámeme čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Želatinu dáme nabobtnat. Do rozpuštěné čokolády přidáme ušlehanou šlehačku a želatinu a vše dobře promícháme.
  • Z vychladlého korpusu si vykrojíme požadovaný tvar. Použijeme  cukrářská tvořítka, která mají dostatečně vysoký okraj a ve kterých bude dort chladnout v lednici.
  • Dortík s třešňovou pěnou připravíme tak, že na dno tvořítka, kterým jsme vykrojili korpus, korpus vložíme, na něj nalijeme třešňovou pěnu a dáme do druhého dne zatuhnout do lednice.
  • Dortík s čokoládovou pěnou vyžaduje ještě jeden mezikrok. Nejprve opět na dno tvořítka vložíme vykrojený korpus, na něj nalijeme asi 1 cm vysokou vrstvu čokoládovo-třešňové ganache a dáme na 30 minut vychladit do lednice. Teprve poté do tvořítka nalijeme čokoládovou pěnu a opět dáme do druhého dne zatuhnout do lednice.
  • Dortíky můžeme libovolně ozdobit. Já zdobila čerstvou mátou a třešněmi naloženými v třešňovém likéru.
Přeji dobrou chuť...
 


Žádné komentáře:

Okomentovat