Kanelbullar |
Cesta z jihu až na sever:-)
Ještě nedávno jsem psala o slunné Provence a dnes se přesouvám do méně slunného, ale neméně krásného Švédska. Švédsko je další země, která mi učarovala. Tamní příroda se nedá s ničím srovnávat, zelené louky jsou mnohem zelenější a modré nebe je mnohem modřejší, než kdekoli jinde. Ve Švédsku jsem byla několikrát a bez váhání bych se tam vrátila.
Tak jako má Itálie svůj temperament, pizzu, zmrzlinu, kávu a vynikající těstoviny. Tak jako má Francie svoje delikátní zákusky, pečivo, rozmanitou regionální kuchyni, tradice a bylinkami, mořem nebo třeba levandulí provoněný vzduch. Tak má Švédsko svoji zeleň a kuchyni provoněnou čistými a místními produkty. Pojem "bio" tam snad ani není nutné používat, vždyť vyrábět podle tradičních postupů a bez zbytečných chemikálií je přece zcela přirozené.
Kdekoli jsem ve Švédsku byla, vždycky na mě dýchala vůně čisté přírody. Města jsou klidná, čistá, nikdo se nikam nehoní a nespěchá a každý si vychutnává slunečních paprsků (pokud zrovna svítí). Venkov je tak přirozený, tradiční, zelený, květinový. Voda v Baltském moři tak čirá a studená. Hmm, hned bych se tam zase vydala. Tady jsou odkazy na několik mých fotografií ze Švédska:
Teď ale zpátky k jídlu...švédové jsou doslova blázni do tzv. Fíka, nebo-li pauzy na kávu. Pauza na kávu je Švédku tak běžná v každodenním životě, jako pauza na oběd ve zbytku Evropy. A jaká by to byla pauza na kávu, bez něčeho sladkého k zakousnutí? A právě k tomu účelu tu máme třeba Kanelbullar. Jsou to skořicoví šneci z kynutého těsta. Těsto je jednoduché, stačí nám doma běžně dostupné suroviny a postup není nijak složitý. Zato ten výsledek, ten potěší.
Právě tolik oblíbená pauza na kávu je vždy příslibem toho, že místní kavárny a bistra nabízejí nepřeberné množství sladkostí. Zvláště mrkvový dort, princeznin dort nebo dorty plněné, pečené nebo alespoň zdobené lesním ovocem jsou vynikající.
Recept na Kanelbullar mám od své švédské kolegyně z Bruselu:-)
Kanelbullar |
Kanelbullar
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 40 g cukru
- 75 g másla
- 250 ml mléka
- droždí
- špetka soli
- dále 10 dkg rozpuštěného másla, 8 dkg cukru, dvě lžičky skořice na náplň
Postup:
- Do vlažného mléka s rozpuštěným máslem rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejeme mouku se solí, přidáme kvásek a třeme až bude těsto hladké.
- Necháme kynout alespoň hodinu.
- Mezitím si připravíme náplň. Do rozpuštěného másla přidáme cukr a skořici a dobře promícháme.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na placku vysokou asi jeden cm. Placku potřeme připravenou náplní a srolujeme jako roládu.
- Takto vzniklou "roládu" rozkrájíme na asi centimetr silné plátky, které položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 30 minut vykynout.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, dokud šneci nezezlátnou.
Dobrou chuť, nebo-li Bon aptit
Kanelbullar |
Jojo, to znám, lahoda!
OdpovědětVymazat