Rozmarýnová focaccia s domácím bylinkovým máslem doplnila nedělní obědové lilkové lasagne. V podstatě takové lehké letní italské menu. Focacciu jsem dělala poprvé a myslím, že se povedla a rozhodně bude na našem stole častěji. Rozhodně není těžká na přípravu, ráno zaděláme těsto, necháme vykynout, uplácáme focacciu a za deset minut je čerstvý domácí chléb na stole. Na víkend ideální. Co zbude od oběda, hodí se k večeři nebo k snídani. Inspirovat se lze třeba plněnou focacciou grilovaným lilkem, fetou a sušenými rajčaty, kterou jsem ochutnala v Algheru na Sardinii.
Focaccia |
Rozmarýnová focaccia s domácím bylinkovým máslem doplnila nedělní obědové lilkové lasagne. V podstatě takové lehké letní italské menu. Focacciu jsem dělala poprvé a myslím, že se povedla a rozhodně bude na našem stole častěji. Rozhodně není těžká na přípravu, ráno zaděláme těsto, necháme vykynout, uplácáme focacciu a za deset minut je čerstvý domácí chléb na stole. Na víkend ideální. Co zbude od oběda, hodí se k večeři nebo k snídani. Inspirovat se lze třeba plněnou focacciou grilovaným lilkem, fetou a sušenými rajčaty, kterou jsem ochutnala v Algheru na Sardinii.
Rozmarýnová focaccia
Těsto:
- 50 dkg hladké mouky
- 1/2 droždí
- 4 dcl vlažné vody
- olivový olej, rozmarýn a hrubozrnná mořská sůl na posypání
Postup:
- Prosejeme mouku, do důlku nalijeme vlažnou vodu a přidáme rozdrobené droždí. Zaděláme vláčné těsto, které necháme cca hodinu (nebo i déle) kynout.
- Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě poloviny a "uplácáme" dvě placky asi 1 cm vysoké. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a prsty uděláme v těstě důlky. Pokapeme olivovým olejem, posypeme solí a rozmarýnem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 220°C asi 10 minut.
Buon appetito
Focaccia |
Lilkové lasagne |
Žádné komentáře:
Okomentovat