středa 31. července 2013

Rozmarýnová focaccia


Focaccia
 







Rozmarýnová focaccia s domácím bylinkovým máslem doplnila nedělní obědové lilkové lasagne. V podstatě takové lehké letní italské menu. Focacciu jsem dělala poprvé a myslím, že se povedla a rozhodně bude na našem stole častěji. Rozhodně není těžká na přípravu, ráno zaděláme těsto, necháme vykynout, uplácáme focacciu a za deset minut je čerstvý domácí chléb na stole. Na víkend ideální. Co zbude od oběda, hodí se k večeři nebo k snídani. Inspirovat se lze třeba plněnou focacciou grilovaným lilkem, fetou a sušenými rajčaty, kterou jsem ochutnala v Algheru na Sardinii.
 


 
Rozmarýnová focaccia
 
Těsto:
 
  • 50 dkg hladké mouky
  • 1/2 droždí
  • 4 dcl vlažné vody
  • olivový olej, rozmarýn a hrubozrnná mořská sůl na posypání
 
Postup:
 
  • Prosejeme mouku, do důlku nalijeme vlažnou vodu a přidáme rozdrobené droždí. Zaděláme vláčné těsto, které necháme cca hodinu (nebo i déle) kynout.
  • Těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na dvě poloviny a "uplácáme" dvě placky asi 1 cm vysoké. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a prsty uděláme v těstě důlky. Pokapeme olivovým olejem, posypeme solí a rozmarýnem.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 220°C asi 10 minut.
 
Buon appetito
 
 
 
Focaccia

Lilkové lasagne
 

Žádné komentáře:

Okomentovat