pondělí 19. srpna 2013

Torta alla mimosa

Torta alla mimosa
 
Torta alla mimosa, raději bych tento název ani nepřekládala. Mimóza je květina v Itálii symbolizující jaro a svátek žen a právě u této příležitosti se již od roku 1946 peče dort, který svým zjevem připomíná květ mimózy. Často se prodává ozdobený živým květem mimózy, ale tu jsem v našich českých podmínkách zrovna neměla po ruce.


 
Vzpomínám si, když jsem tenhle dort poprvé uviděla a ochutnala, že jsem absolutně netušila z čeho by mohl být, možná mě dokonce napadlo, že jím květy mimózy, je tomu už opravdu mooooc dlouho. Nicméně tu chuť jsem si zapamatovala a teď po mnoha letech jsem se pustila do vyhledávání receptu. Našla jsem sice několik verzí, ale všechny si byly poměrně podobné a přiznávám, že nejvíce mě překvapilo čím je celý dort ozdoben tak, aby připomínal mimózu....
 
Ještě musím doplnit, že na dort se spotřebuje rekordní počet vajec, takže se asi vyplatí vytipovat tu správnou příležitost pro jeho přípravu. Na druhou stranu úspěch je vskutku zaručen:-)
 
 
 
Torta alla mimosa
 
Těsto:
 
  • 4 celá vejce
  • 8 žloutků
  • 22 dkg cukru
  • 20 dkg hladké mouky
  •  
Krém:
 
  • 600 ml mléka
  • 20 dkg cukru
  • 8 žloutků
  • 1 vanilkový puding
  • 250 ml smetany ke šlehání
  •  
Postup:
 
  • Nejprve si připravíme těsto na korpus. Celá vejce ušleháme s cukrem do pěny, poté přidáme žloutky a šleháme celkem asi 15 minut. Nakonec zlehka vmícháme prosátou mouku.
  • Těsto vlijeme do DVOU rozevíracích forem na dort o průměru cca 22cm. Potřebujeme totiž dva dortové korpusy.
  • Pečeme ve vyhřátí troubě na 180°C asi 30 minut.
  • V mezičase si připravíme krém. Utřeme žloutky s cukrem do pěny, pak vmícháme puding a nakonec vlijeme horké mléko. Tuto směs postavíme zpět na sporák a za stálého míchání ohříváme, dokud krém nezhoustne. Poté přikryjeme potravinovou folií a necháme vychladnout.
  • Ušleháme smetanu do tuha a dáme lednice.
  • Až budou korpusy a i krém vychladlé, začneme "konstruovat" dort.
  • Nejprve si rozřízneme jeden korpus horizontálně na dva díly. Spodní díl potřeme lehce ušlehanou smetanou. Zbytek ušlehané smetany vmícháme do žloutkového krému a tímto krémem potřeme také spodní díl korpusu. Přiložíme horní díl a opět potřeme krémem.
  • A teď přijde "kouzlo". Druhá korpus rozkrájíme na malé kostičky s tím, že předem okrájíme tmavé kraje. Těmito piškotovými kostičkami poklademe celý dort kolem dokola, přičemž se snažíme vytvořit mírnou kupoli.
  • Tak a je to.-) Dort připomínající květ mimózy.
 
 








Žádné komentáře:

Okomentovat