úterý 16. června 2015

Briošky se zmrzlinou jako v Palermu

Brioche siciliana
Léto se blíží, sluníčko hřeje a vy přemýšlíte kam na dovolenou? Co jet tam, kde můžete úplně s klidem obědvat tu nejlepší zmrzlinu? Přesně tak ... obědvat!
 
Vím co říkám, když si totiž na Sicílii dáte zmrzlinu, většinou jí rovnou podávají ve sladké briošce. Je to taková kynutá bulka, kterou podélně rozříznou a dovnitř vmáčknou tolik zmrzliny, kolik se tam jen vejde! Když tohle sníte, tak vám garantuju, že nebudete mít hlad až do večeře! Je to strašně dobré, strašně syté, pod sicilským sluníčkem za chvilku všechno teče, takže máte zmrzlinu i za ušima, ale fakt to stojí za to!
 
Už samotná sicilská zmrzlina je zážitek sám o sobě, ale když se korunuje pravou Brioche siciliana, tak jste v sedmém nebi.


Já jsem si nedávno na tuhle slast vzpomněla, dostala jsem na tu briošku hroznou chuť a tak jsem se do ní prostě pustila. Doma sice všichni kroutili hlavou, co to jako dělám, ale když ochutnali, pochopili...
 
Ještě musím přiznat, že správná palermská brioška má navrchu ještě malou kuličku z těsta, říká se jí "tuppo", ale tu jsem já vynechala...
 
Takže pojďme spolu vyrazit do rozpálených uliček starého Palerma a dejme si sicilskou briošku s čokoládovou zmrzlinou ...
 

 
Sicilská brioška
asi 9 kusů
 
Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 15 g droždí
  • 70 g cukru
  • 80 g mléka
  • 4 vejce
  • 180 g změklého másla
  • 15 g medu
  • špetka soli
  • vejce na potření
 
Postup:

  • Těsto zaděláme tak, že do mísy od robota prosejeme mouku, přidáme droždí, cukr a vlažné mléko. začneme hníst a postupně přidáváme vejce, jedno po druhém. jakmile bude těsto krásně hladké, přidáme změklé máslo, raději po částech, aby se dobře zapracovalo a nakonec přidáme med.
  • Takto připravené těsto na vále ještě chvilku hněteme, vytvarujeme kouli a dáme do lednice na hodinu odpočinout.
  • Po hodině z těsta začneme tvarovat malé bulky, asi o velikosti mandarinky. Rozložíme je na plech vyložený papírem na pečení v dostatečných rozestupech a necháme asi 30 minut kynout.
  • Předehřejeme na 180°C. Jednotlivé briošky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 10 - 15 minut.
  • Po vychladnutí briošky podélně rozřízneme a plníme připravenou zmrzlinou.
 
Domácí čokoládová zmrzlina
asi 0,5 l
 
Potřebujeme:
  • 20 dkg oblíbené hořké čokolády
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
  • asi 10 ml mléka
 
Postup:
  • Nejprve zahřejeme mléko. Do mísy rozlámeme čokoládu na kousky a horkým mlékem přelijeme. Necháme chvilku stát a pak rozmícháme dohladka.
  • Ušleháme si šlehačku. Ke šlehačce vmícháme kondenzované mléko a rozpuštěnou čokoládu.
  • Vše dobře promícháme a nalijeme do připravených plastových misek, ve kterých dáme do mrazáku chladit.
  • Kouzlem této zmrzliny je, že nepotřebujete zmrzlinovač a ani nemusíte několikrát míchat, stačí nechat zmrznout a máte krásně hladkou s smetanovou zmrzlinu.
Dobrou chuť a krásné letní dny přeji ...
 


 

2 komentáře: