pátek 5. června 2015

Banánové tarteletky

Banánové tarteletky

Banán sice zrovna nepatří mezi aktuální sezónní ovoce, na druhou stranu ale ten kdo má banány rád si ho dopřeje kdykoliv. A kdo banány rád nemá, tak ani nemusí číst dál... Tenhle recept je totiž čistě pro milovníky banánů v kombinaci s čokoládou. Pro mě je tahle kombinace naprosto neodolatelná.


Až při přípravě banánových tarteletek jsem se poprvé setkala s banánovou marmeládou. Do té doby jsem nic podobného neochutnala, a to byla velká škoda.... Banánová marmeláda tady hraje hlavní roli, je na dně předem předpečených korpusů, které krásně zvláční, harmonii pak dodává čokoládový krém... Je to vážně skvělá kombinace:-)




Banánové tarteletky

cca 6 ks o velikosti 12cm

Těsto:
160 g másla
100 g moučkového cukru
300 g hladké mouky
1 vejce
špetka soli

Banánová marmeláda:
3 banány
40 g másla
40 g cukru
trocha citronové šťávy

Čokoládový krém:
140 ml smetany ke šlehání
140 ml mléka
55 g žloutků
30 g cukru
160 g kvalitní čokolády (alespoň 46% kakaa)

Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto. Změklé máslo, cukr a sůl chvilku třeme v robotu, poté přidáme vejce a mouku a třeme, dokud se nevytvoří kompaktní těsto. Lze úplně snadno také uhníst na vále.
  • Těsto vyválíme na výšku asi 2 mm a vykrajujeme kruhy, kterými vyložíme připravené a máslem vymazané formy na tarteletky. Dno každé tarteletky několikrát propíchneme vidličkou, aby se nám nezvedalo.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 15 minut dorůžova. Necháme vychladnout a tarteletky vyklopíme z forem.
  • V mezičase si připravíme banánovou marmeládu. Banány nakrájíme na kolečka a zakápneme citronovou šťávou, aby nám neztmavly.
  • Do kastrůlku dáme rozpustit máslo s cukrem, přidáme banány a při nižší teplotě necháme asi 5 minut zahřívat. Poté necháme vychladnout.
  • Krém si připravíme tak, že smetanu a mléko přivedeme k varu. V robotu utřeme žloutky s cukrem doběla. Horké mléko se smetanou přilijeme k ušlehaným žloutkům a promícháme. Tuto směs pak přelijeme do kastrůlku a na mírném ohni mícháme, dokud směr nezhoustne na krém. Nakonec odstavíme a vmícháme na kousky nalámanou čokoládu, která se pomalu rozpustí. Krém necháme vychladnout alespoň dvě hodiny přikrytý potravinovou folií.
  • Když už máme krém vychlazený a vše připravené, můžeme začít zdobit. Na dno každé tarteletky dáme asi dvě lžíce banánové marmelády a rozprostřeme. Pomocí cukrářského sáčku ozdobíme každou tarteletku čokoládovým krémem.
  • Podávat můžeme okamžitě, ale když necháme tarteletky několik hodin odležet, budou ještě lahodnější.

Přeji krásný slunečný víkend ...



4 komentáře: