pátek 9. ledna 2015

Profiterolky

Les Profiteroles
Správně Les Profiteroles, ale já říkám počeštěle Profiterolky...

Jde o drobný zákusek z odpalovaného těsta, podobný malému větrníčku, který se zpravidla plní žloutkovým krémem (créme patissiere), šlehačkou nebo zmrzlinou a polévá se čokoládou. V Itálii se většinou neplní, ale podávají se  v misce schované pod čepicí šlehačky a polité čokoládou.
 

Trochu jsem pátrala v minulosti, abych zjistila, odkud vlastně tahle dobrota pochází. Historie tohoto dezertu je spjata s historií odpalovaného těsta.  Ta sahá do Itálie do dob Kateřiny Medicejské (16. století), která chtěla po svém cukráři Popelinim vytvořit dort z „teplého těsta“. Jednalo se o těsto, které se ve formě bochánků sušilo nad ohněm.  Bochánky se pak plnily ovocným želé.  O století později se tomuto těstu začalo říkat pâte à choux, nebo-li odpalované těsto.
V 19. století pak Antonin Carême začal plnit takto připravené těsto žloutkovým krémem nebo šlehačkou. A tak vznikly dnešní profiterolky. Nicméně, kdy se začaly namáčet do čokolády už zůstává tajemstvím…

Já mám profiterolky ráda plněné žloutkovým krémem a namočené v čokoládě. Je to úžasný dezert třeba na Silvestra nebo na jinou oslavu ať už v zimě nebo v létě, protože je těsto je lehké a dá se pohodlně jíst pěkně kousek po kousku třeba celý večer.


 
Takže, jak na to?
Profiterolky
 Těsto:
  • 180ml vody
  • 75 g másla
  • 110 g hladké mouky
  • 3 vejce

 
Žloutkový krém:
  • 560 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 150 g cukru
  • 75 g vanilkového pudinku


Čokoládová poleva:
  • 150 ml smetany
  • 200 g čokolády
  • 30 g másla
  • 1 lžička pomerančového likéru
 
Postup:
  • Nejprve si připravíme těsto. Do hrnce vlijeme vodu a přidáme máslo. Pomalu přivedeme k varu a přisypeme prosátou mouku. Směs pořádně mícháme tak dlouho, až se u dna hrnce začne dělat bílý povlak.
  • Těsto dáme do robotu a za postupného přidávání vajec, jedno po druhém, třeme dohladka.
  • Těsto naplníme do cukrářského sáčku s větší špičkou a na plech vyloženým papírem na pečení nastříkáme malé bochánky. Profiterolky nabydou, takže raději mezi věnečky víc prostoru.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 minut do zlatova. Ke konci pečení na chvilku pootevřeme troubu, aby vyšla pára.
  • Než nám profiterolky vychladnou, připravíme si krém. V robotu utřeme do pěny žloutky s cukrem, nakonec přidáme pudink. Žloutkovou směs zalijeme vařícím mlékem a promícháme. Potom směs opět vrátíme do hrnce, kde jsme vařili mléko a vrátíme na sporák, kde zahříváme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne jako pudink. Takto připravený krém necháme vychladnout zakrytý potravinovou fólií, aby se neudělal škraloup.
  • Čokoládovou polevu si připravíme tak, že smetanu s málem a likérem zahříváme v hrnci, když už se téměř vaří přidáme na kousky nalámanou čokoládu a vše vymícháme do hladka.
  • Nyní jednotlivé profiterolky rozkrojíme pilkovým nožem, naplníme krémem, horní díl namočíme v čokoládové polevě a necháme zatuhnout.
  • Druhou možností je, že horní část  profiterolek  nejprve namočíme v čokoládové polevě a necháme zaschnout. A teprve poté částečně nařízneme a naplníme krémem.
  • Osobně si myslím, že první možnost je snazší a výsledný efekt je stejný.
 
Přeji dobrou chuť....
 

2 komentáře:

  1. Vypadají úžasně, určitě je vyzkouším a nepochybuji, že u nás tahle dobrota hned zmizí :o)))
    pa Bára
    PS: krásné fotky :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Barunko!!!! Připravím je pro tebe až se někdy stavíš na kafe....

      Vymazat