Les Profiteroles |
Správně Les Profiteroles, ale já říkám počeštěle Profiterolky...
Jde o drobný zákusek z odpalovaného těsta, podobný malému větrníčku, který se zpravidla plní žloutkovým krémem (créme patissiere), šlehačkou nebo zmrzlinou a polévá se čokoládou. V Itálii se většinou neplní, ale podávají se v misce schované pod čepicí šlehačky a polité čokoládou.
Jde o drobný zákusek z odpalovaného těsta, podobný malému větrníčku, který se zpravidla plní žloutkovým krémem (créme patissiere), šlehačkou nebo zmrzlinou a polévá se čokoládou. V Itálii se většinou neplní, ale podávají se v misce schované pod čepicí šlehačky a polité čokoládou.
Trochu jsem pátrala v minulosti, abych zjistila, odkud vlastně tahle dobrota pochází. Historie tohoto dezertu je spjata s historií odpalovaného těsta. Ta sahá do Itálie do dob Kateřiny Medicejské (16. století), která chtěla po svém cukráři Popelinim vytvořit dort z „teplého těsta“. Jednalo se o těsto, které se ve formě bochánků sušilo nad ohněm. Bochánky se pak plnily ovocným želé. O století později se tomuto těstu začalo říkat pâte à choux, nebo-li odpalované těsto.
V 19. století pak Antonin Carême začal plnit takto připravené těsto žloutkovým krémem nebo šlehačkou. A tak vznikly dnešní profiterolky. Nicméně, kdy se začaly namáčet do čokolády už zůstává tajemstvím…
Já mám profiterolky ráda plněné žloutkovým krémem a namočené v čokoládě. Je to úžasný dezert třeba na Silvestra nebo na jinou oslavu ať už v zimě nebo v létě, protože je těsto je lehké a dá se pohodlně jíst pěkně kousek po kousku třeba celý večer.
Takže, jak na to?
Profiterolky
Těsto:- 180ml vody
- 75 g másla
- 110 g hladké mouky
- 3 vejce
Žloutkový krém:
- 560 ml mléka
- 6 žloutků
- 150 g cukru
- 75 g vanilkového pudinku
Čokoládová poleva:
- 150 ml smetany
- 200 g čokolády
- 30 g másla
- 1 lžička pomerančového likéru
Postup:
- Nejprve si připravíme těsto. Do hrnce vlijeme vodu a přidáme máslo. Pomalu přivedeme k varu a přisypeme prosátou mouku. Směs pořádně mícháme tak dlouho, až se u dna hrnce začne dělat bílý povlak.
- Těsto dáme do robotu a za postupného přidávání vajec, jedno po druhém, třeme dohladka.
- Těsto naplníme do cukrářského sáčku s větší špičkou a na plech vyloženým papírem na pečení nastříkáme malé bochánky. Profiterolky nabydou, takže raději mezi věnečky víc prostoru.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 minut do zlatova. Ke konci pečení na chvilku pootevřeme troubu, aby vyšla pára.
- Než nám profiterolky vychladnou, připravíme si krém. V robotu utřeme do pěny žloutky s cukrem, nakonec přidáme pudink. Žloutkovou směs zalijeme vařícím mlékem a promícháme. Potom směs opět vrátíme do hrnce, kde jsme vařili mléko a vrátíme na sporák, kde zahříváme za stálého míchání, dokud směs nezhoustne jako pudink. Takto připravený krém necháme vychladnout zakrytý potravinovou fólií, aby se neudělal škraloup.
- Čokoládovou polevu si připravíme tak, že smetanu s málem a likérem zahříváme v hrnci, když už se téměř vaří přidáme na kousky nalámanou čokoládu a vše vymícháme do hladka.
- Nyní jednotlivé profiterolky rozkrojíme pilkovým nožem, naplníme krémem, horní díl namočíme v čokoládové polevě a necháme zatuhnout.
- Druhou možností je, že horní část profiterolek nejprve namočíme v čokoládové polevě a necháme zaschnout. A teprve poté částečně nařízneme a naplníme krémem.
- Osobně si myslím, že první možnost je snazší a výsledný efekt je stejný.
Přeji dobrou chuť....
Vypadají úžasně, určitě je vyzkouším a nepochybuji, že u nás tahle dobrota hned zmizí :o)))
OdpovědětVymazatpa Bára
PS: krásné fotky :o)
Děkuji Barunko!!!! Připravím je pro tebe až se někdy stavíš na kafe....
Vymazat