pátek 25. července 2014

Borůvkový koláč


Borůvkový koláč
Sezóna borůvek je v plném proudu, tak je potřeba je náležitě využít. A co může být lepšího a víc českého než kynutý borůvkový koláč se žmolenkou?



Nebudu tvrdit, že jsem ty borůvky sama sbírala, ale koupila jsem je v Krkonoších, takže voněly lesem a jehličím a byly vážně vynikající. Recept na kynutý borůvkový koláč mám stejný jako měla vždycky moje maminka. Je ze staré a mnou otrhané Vrabcovy kuchařky. Ta kuchařka je téměř v katastrofálním stavu a přiznávám, že za to můžu já. Když jsem byla malá nechtěla jsem nic jíst, dokud jsem tuhle kuchařku neměla před sebou, abych si mohla listovat a prohlížet obrázky. Některé stránky jsem pak "ozdobila" kuřecím vývarem nebo jinou dobrotou a jiné jsem zase "ozdobně" trhala. Takže chudák kuchařka. Naštěstí nejvíc trpěly počáteční kapitoly, ale ty o pečení a sladkostech se uchovaly....
 


Kynutý borůvkový koláč

Těsto:
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • 10 dkg másla
  • 7 dkg cukru
  • 2 žloutky
  • lžička citronové kůry
  • 1 litr borůvek
  • žmolenka asi z 12 dkg másla, polohrubé mouky a cukru

Postup:

  • Nejprve si zaděláme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a necháme asi 15 minut vzejít.
  • Do velké mísy si odvážíme mouku, přidáme trochu soli, citronovou kůru a cukr. Vmícháme vzešlý kvásek, dva žloutky a nakonec rozpuštěné a vychladlé máslo.
  • Vše důkladně zaděláme a dáme alespoň na hodinu kynout.
  • Z vykynutého těsta uválíme plát silný asi 0,5 cm, který přeneseme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Hojně zasypeme borůvkami a nakonec žmolenkou.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut.

Přeji dobrou chuť...
 


1 komentář: