úterý 30. července 2013

Slaný koláč s Nivou



Miluji francouzské, švýcarské a italské sýry všeho druhu. Kdybych mohla, denně bych si pochutnávala na švédském sýru ze sobího mléka. Ale pokud jde o sýry s modrou plísní, rozhodně nedám dopustit na českou Nivu.

 
Tento slaný koláč peču už řadu let. Možná to byl jeden z mých prvních koláčů vůbec. Možná právě pro tenhle koláč jsem poprvé zapínala troubu. Už si ani nevzpomínám. Co ale vím je, že kdykoli a komukoli ho upeču, vždy slavím úspěch. Dá se připravit jako "lehká" večeře - zde se nabízí diskuse o "lehkosti" Nivy:-) nebo jako předkrm. Často jsem ho upekla i jako "svačinu" na cestu, protože se dá jíst celkem pohodlně v autě, aniž by utrpěl koláč nebo auto:-)
  

Slaný koláč s Nivou
 
Těsto:
 
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg másla
  • 1 vejce
  • půlka prášku do pečiva
  • kávová lžička soli
  • l bílý jogurt
  • trocha olivového oleje
 
Náplň:
 
  • 40 dkg nastrouhané Nivy
  • 4 polévkové lžíce smetany
  • 30 dkg nakrájené šunky
  •  
  • vejce na potření
 
Postup:
 
  • Na vál si prosejeme mouku s kypřícím práškem a solí, uděláme důlek, do kterého nalijeme jogurt, olej a rozklepneme vejce, okolo nakrájíme máslo.
  • Těsto zpracujeme a necháme 10 minut odležet v lednici.
  • Mezitím si připravíme náplň. Nastrouhanou Nivu smícháme se smetanou.
  • Těsto rozpůlíme, první polovinu vyválíme na plát a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto naneseme směs Nivy se smetanou a posypeme nakrájenou šunkou. Přikryjeme plátem vyváleným z druhé poloviny těsta.
  • Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  • Pečeme na 180°cca 30 minut dozlatova.
 
Dobrou chuť
 
  

Žádné komentáře:

Okomentovat