Miluji francouzské, švýcarské a italské sýry všeho druhu. Kdybych mohla, denně bych si pochutnávala na švédském sýru ze sobího mléka. Ale pokud jde o sýry s modrou plísní, rozhodně nedám dopustit na českou Nivu.
Tento slaný koláč peču už řadu let. Možná to byl jeden z mých prvních koláčů vůbec. Možná právě pro tenhle koláč jsem poprvé zapínala troubu. Už si ani nevzpomínám. Co ale vím je, že kdykoli a komukoli ho upeču, vždy slavím úspěch. Dá se připravit jako "lehká" večeře - zde se nabízí diskuse o "lehkosti" Nivy:-) nebo jako předkrm. Často jsem ho upekla i jako "svačinu" na cestu, protože se dá jíst celkem pohodlně v autě, aniž by utrpěl koláč nebo auto:-)
Těsto:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg másla
- 1 vejce
- půlka prášku do pečiva
- kávová lžička soli
- l bílý jogurt
- trocha olivového oleje
Náplň:
- 40 dkg nastrouhané Nivy
- 4 polévkové lžíce smetany
- 30 dkg nakrájené šunky
- vejce na potření
Postup:
- Na vál si prosejeme mouku s kypřícím práškem a solí, uděláme důlek, do kterého nalijeme jogurt, olej a rozklepneme vejce, okolo nakrájíme máslo.
- Těsto zpracujeme a necháme 10 minut odležet v lednici.
- Mezitím si připravíme náplň. Nastrouhanou Nivu smícháme se smetanou.
- Těsto rozpůlíme, první polovinu vyválíme na plát a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto naneseme směs Nivy se smetanou a posypeme nakrájenou šunkou. Přikryjeme plátem vyváleným z druhé poloviny těsta.
- Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
- Pečeme na 180°cca 30 minut dozlatova.
Dobrou chuť
Žádné komentáře:
Okomentovat