čtvrtek 18. července 2013

Francouzské trhy

Kouzlu trhů jsem propadla už dávno. V podstatě moje první trhy byly belgické. V Bruselu na Place Jourdan se konají každou neděli a nabízejí nepřeberné množství čerstvé zeleniny a ovoce, sýrů, uzenin, domácí vejce, ale také květiny. Takže z trhu se vždy odchází s nákupem a květinou v náručí:-). V podstatě asi každá bruselská čtvrť má své trhy. Slavný je trh na Gare du Midi, prodejci jsou všech národností a výběr ovoce a zeleniny zcela předčil veškerá má očekávání.
V kterémkoli městě jsem, vždycky se jdu podívat na místní trh. Nejzajímavěhší trhy jsou ale ve Francii, tedy hlavně na jihu. Přiložené fotky jsou většinou z trhu v Saint Tropez, který je opravdu velký. Ano, v některých částech je poněkud turisticky zaměřený, ale ono to k tomu místu tak nějak patří. Překrásný trh je také v Nice, ve Fréjusu...v podstatě každý místní trh má své kouzlo.
Francouzské trhy jsou takové uspořádané, není tam chaos, každý má své místo a toho si hledí. Vzpomínám si ale na trhy na Sicílii (bohužel nemám žádnou fotku), které byly naprosto chaotické. Každý tam hlasitě řval, aby přilákal pozornost. Veškeré produkty byly nabízeny k ochutnání přímo z rukou prodejce.-) a po skončení trhu na ulici vždycky zbyl neskutečný nepořádek. Ale tyhle trhy byly překrásné a byly jen obrazem místní nátury a uvolněné atmosféry. Nedílnou součástí byly i rybí trhy, takže vůně moře byla cítit všude kolem, ale bylo krásné ten ruchot pozorovat.

Když jsem se vrátila do Čech, věřila jsem, že tady taky najdu takové trhy. Nevím, možná jsem neměla štěstí, možná je to českou náturou, ale ty naše trhy postrádají něco "našeho". Něco, co by bylo typické jen pro naše trhy...ano, výběr sezónních produktů je pěkný, ale italské olivové oleje (i když je miluju) mi k českému trhu moc nesedí. Mám pocit, že nám pořád něco chybí, trocha naší autentičnosti, odvahy se umět prodat, naše trhy jsou asi příliš usedlé. Na druhou stranu jsem ale ráda, že tu jsou...je to krok kupředu a věřím, že i jejich úroveň se bude postupně zlepšovat. Strašně se totiž těším, že v neděli vyrazím s košíkem na trh, nakoupím suroviny na pozdně nedělní oběd, čerstvé pečivo, domácí vejce a třeba si v náručí odnesu i nějakou kytičku.




2 komentáře:

  1. Krásné fotky nádherných trhů. Jen tu kytičku ti z trhu obstará manžel :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pááni, tak tomu říkám trhy.....
    Ajka

    OdpovědětVymazat