středa 23. října 2013

Pomazánka z pečených paprik a lilkový kaviár


Pomazánka z pečených paprik a Lilkový kaviár

Dlouho jsem teď blog zanedbávala....kdo mě zná dobře ví proč. Nicméně kuchyň jsem v té době rozhodně nezanedbávala. Naopak. Moje kuchyň v poslední době zažívala nebývalý nápor a obstála na výbornou. Stejně jako já...doufám:-)


 
Na období návštěv, velkých a malých pohoštění je potřeba se pořádně připravit. Já mám pro tuto příležitost připraveno několik trumfů, které docela dobře zabírají. O některých jsem tady na blogu už psala. Osvědčené mám rozhodnodně malé pizzy, slaný koláč s nivou nebo focacciu.  Zvlášť oblíbené mám ale lilkový kaviár a pomazánku z pečených paprik.
 
Lilek vůbec jsem si hodně oblíbila. Dá se připravit na spoustu způsobů, i v ČR je docela dobře k sehnání a dokáže nahradit maso tak, že chutná i zarputilým masožravcům. Kdysi dávno jsem někde četla recept na lilkový kaviár, ale rozhodně si ho už nepamatuji a ten svůj recept jsem si upravila čistě k obrazu svému.  Takže kdo chce, nechť se inspiruje, myslím, že tady se vlastní tvořivosti meze nekladou.
 
Lilkový kaviár
 
Co tedy potřebujeme? Dva větší lilky, jednu červenou papriku, olivový olej, dvě lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, provensálské koření.
 
Oba lilky si podélně rozřízneme, v dužnině nařízneme mřížku a pokapeme olivovým olejem. Papriku také rozřízneme a vyndáme jadérka. Obojí dáme péct do vyhřáté trouby na cca 30 minut, resp. dokud povrch lilků nezhnědne a slupka papriky téměř nezčerná. Vyndáme z trouby, lilky necháme vychladnout a papriky dáme do igelitového sáčku, aby se zapařily. Po vychladnutí snadno nožem vyřízneme duřninu lilku. Jde to lehce. Dužninu pak nakrájíme na malé kousky a dáme do mísy. Papriku oloupeme a nakrájíme nadrobno.  Přidáme dvě lžíce zakysané smetany, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, přidáme provensálské koření, vše důkladně promícháme a je hotovo.
Většinou podávám na opečené bagetce nebo kanapce a ozdobím kouskem sušeného rajčete.
 
Pomazánka z pečených paprik
 
Potřebujeme: 4 červené papriky, 20 dkg fety, olivový olej, provesálské koření.
 
Papriky rozřízneme, vyndáme jadérka a dáme péct do vyhřáté trouby, dokud slupky částečně nezčernají. Po upečení dáme do igelitového sáčku a necháme vychladnout. Papriky oloupeme a nakrájíme nadrobno. V míse smícháme s fetou nakrájenou na kostičky, s olivovým olejem a kořením.
Podávám podobně jako lilkový kaviár většinou na opečené bagetě nebo na kanapce.
 
Dobrou chuť přeji.
 
 
 

1 komentář:

  1. Dobrý den,

    Váš blog byl nominován na food BLOG roku 2013.
    Pošlete mi prosím Váš e-mail na foodblogroku@gmail.com, abych Vám mohl zaslat podrobnější informace.

    Předem děkuji.

    Lukáš Beránek
    e-mail: foodblogroku@gmail.com

    www.foodblogroku.cz
    www.facebook.com/foodblogroku

    OdpovědětVymazat