úterý 4. června 2013

Křehký jahodový koláč


Jahodový koláč


Křehký jahodový koláč, nebo-li francouzská tarteletka s jahodami. Je to osvěžující letní koláč, na který se dá použít jakékoli ovoce, ale s jahodami vypadá určitě nejlíp. Podařilo se mi sehnat krásné a voňavé jahody, které si vysloveně říkaly o něco zvláštního.-)


 
Uvedená dávka těsta vystačila na koláčovou formu o průměru 26cm a dvě malé tarteletky o průměru 12 cm. Koláč je potřeba nechat přes noc v lednici rozležet, aby krém zkřehčil těsto a chutě se lépe propojily. Tenhle krok se u nás moc nepovedl, protože manžel asi hodinu po dokončení koláče snědl celou polovinu:-)

 
Jahodová tarteletka
 
 
Jahodová tarteletka
 
Těsto:
 
  • 25 dkg hladké mouky
  • 12,5 dkg másla
  • 4 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • špetka soli
 
Krém:
  • 0,5 l mléka
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 vanilkový puding
  •  
  • Jahody
 
Postup:
 
  • Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl, máslo, vejce a 2 - 3 lžíce studené vody. Zpracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice asi na hodinu.
  • Těsto vyválíme na asi 0,5 cm vysokou placku, kterou přeneseme do koláčové formy nebo do forem na tarteletky a propícháme vidličkou, aby se těsto nezvedalo.
  • Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut.
  • Mezitím si připravíme cukrářský krém tak, že dáme vařit 0,5l mléka. Ve velké míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem, přidáme puding a nakonec přilijeme horké mléko a směs promícháme. Přelijeme do hrnce a zahříváme za stálého míchání, dokud krém nezhoustne.
  • Vychladlý krém natřeme na korpus a navrch naskládáme jahody.
  • Jahody můžeme ještě potřít želatinou, aby neosychaly.
 
Dobrou chuť
 



3 komentáře:

  1. ajaj, sem jsem neměla chodit! :D krása<3

    OdpovědětVymazat
  2. Moc díky za první komentáře:-)))

    OdpovědětVymazat
  3. Až neuvěřitelné, že můžou takovou krásu udělat české šikovné ručičky. Kam se hrabou frantíci, kteří tento dort vyrábějí...

    OdpovědětVymazat