Křehký jahodový koláč, nebo-li francouzská tarteletka s jahodami. Je to osvěžující letní koláč, na který se dá použít jakékoli ovoce, ale s jahodami vypadá určitě nejlíp. Podařilo se mi sehnat krásné a voňavé jahody, které si vysloveně říkaly o něco zvláštního.-)
Jahodový koláč |
Křehký jahodový koláč, nebo-li francouzská tarteletka s jahodami. Je to osvěžující letní koláč, na který se dá použít jakékoli ovoce, ale s jahodami vypadá určitě nejlíp. Podařilo se mi sehnat krásné a voňavé jahody, které si vysloveně říkaly o něco zvláštního.-)
Uvedená dávka těsta vystačila na koláčovou formu o průměru 26cm a dvě malé tarteletky o průměru 12 cm. Koláč je potřeba nechat přes noc v lednici rozležet, aby krém zkřehčil těsto a chutě se lépe propojily. Tenhle krok se u nás moc nepovedl, protože manžel asi hodinu po dokončení koláče snědl celou polovinu:-)
Jahodová tarteletka
Těsto:
- 12,5 dkg másla
- 4 lžíce cukru
- 2 vejce
- špetka soli
Krém:
- 0,5 l mléka
- 4 žloutky
- 2 lžíce cukru
- 1 vanilkový puding
- Jahody
Postup:
- Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr a sůl, máslo, vejce a 2 - 3 lžíce studené vody. Zpracujeme těsto, které dáme vychladit do lednice asi na hodinu.
- Těsto vyválíme na asi 0,5 cm vysokou placku, kterou přeneseme do koláčové formy nebo do forem na tarteletky a propícháme vidličkou, aby se těsto nezvedalo.
- Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut.
- Mezitím si připravíme cukrářský krém tak, že dáme vařit 0,5l mléka. Ve velké míse ušleháme do pěny žloutky s cukrem, přidáme puding a nakonec přilijeme horké mléko a směs promícháme. Přelijeme do hrnce a zahříváme za stálého míchání, dokud krém nezhoustne.
- Vychladlý krém natřeme na korpus a navrch naskládáme jahody.
- Jahody můžeme ještě potřít želatinou, aby neosychaly.
Dobrou chuť
ajaj, sem jsem neměla chodit! :D krása<3
OdpovědětVymazatMoc díky za první komentáře:-)))
OdpovědětVymazatAž neuvěřitelné, že můžou takovou krásu udělat české šikovné ručičky. Kam se hrabou frantíci, kteří tento dort vyrábějí...
OdpovědětVymazat