pondělí 25. května 2015

Clafoutis s rebarborou

 
 
Clafoutis je francouzský koláč, původem z oblasti kolem Limousin. Jeho tradiční a nejčastější verze je s třešněmi, já jsem tentokrát zkusila pro změnu rebarboru a rozhodně to nebyla chyba:-) Původ tohoto koláče sahá do 14. století, nicméně od roku 1864 je mu přiřčen právě název Clafoutis.
 
 
Clafoutis je koláč z palačinkového těsta, kterým jsou zalité třešně, nebo jiné sezónní ovoce, vše se upeče a výsledek je v podstatě takový flan s ovocem, tedy něco co může zdánlivě připomínat tuhý puding.  Nejlepší je ještě vlažný, ale i za studena si na něm pochutnáte. Můj dnešní recept je z kuchařky Mastering the Art of French Cooking od Julie Child a opravdu na něm není vůbec nic těžkého.
 
 
Sezóna rebarbory je krátká, takže si ji nezapomeňte vychutnat ...
 
 
 
Clafoutis
 
koláčová forma o průměru 18 cm
 
Těsto:
  • 1 a 1/4 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • asi dva hrnky pokrájené rebarbory

Postup:
  • Všechny ingredience (krom ovoce) dáme v uvedeném pořadí do mixéru nebo do robota  a šleháme asi minutu.
  • Připravíme si formu na koláč o průměru asi 18 cm, kterou vymažeme máslem. Troubu rozehřejeme na 180°C.
  • Na dno formy vlijeme asi 1 cm vrstvu těsta a dáme na cca 5 minut do trouby. Tím docílíme toho, že těsto trochu zatuhne, jen tolik, aby nám ovoce nepropadlo hned až na dno formy.
  • Poté tedy poklademe připraveným ovocem, zalijeme zbytkem těsta a dáme péct na cca 1 hodinu. Koláč je upečený, když je na povrchu krásně zlatavý a zapíchnutá špejle vyjde čistá.
  • necháme lehce vychladnout a podáváme ještě vlažné.

Přeji dobrou chuť ....
 

Žádné komentáře:

Okomentovat